Schone kunsten

Aanrader: bezoek het Alhambra!

Afgelopen november ben ik met mijn klasgenoten en twee docenten van de minor kunst en cultuur management afgereisd naar het zuiden van Spanje. Vijf dagen lang hebben we mogen proeven, ervaren en beleven wat de stad Malaga je als student/ toerist zoal te bieden heeft. De bezoekjes aan verschillende musea, culturele uitstapjes en de interactieve ondernemingen werden uiteraard afgewisseld met heerlijke Spaanse lekkernijen. En op zijn tijd werd er zo nu en dan een kleine siësta ingelast om er vervolgens weer tegen aan te kunnen gaan. Wanneer ik de studie trip omschrijf klinkt het als een heus snoepreisje. Dat was het misschien ook wel. Ik heb genoten van Malaga, mijn medestudenten, de verschillende activiteiten en het weer. Bovenal had ik het bezoek aan het Alhambra voor geen goud willen missen!

Op de dag van vertrek naar het Spaanse plaatsje Granada is iedereen vroeg uit de veren vergeleken met de andere dagen. Dat is maar goed ook, want vanuit Malaga is het toch nog zo’n twee kleine uurtjes rijden naar Granada. Wanneer we eindelijk onze gehuurde bus gevonden hebben en iedereen een gesetteld is, worden de verloren slaapuurtjes vrijwel door iedereen ingehaald. Best zonde eigenlijk, want het landschap dat onderweg aan ons voorbij raasde was erg mooi om te zien.

Wanneer we aangekomen zijn bij het Alhambra en de bus uitstappen ontvangen we direct van onze persoonlijke gids een headset en apparaatje dat iets weg heeft van een kleine reisradio. Zo braaf als we allemaal zijn, testen we het apparaat en hangen we hem keurig om de nek. Hoe meer toerist wil en kun je zijn?

We starten de wandelingen bij het Generalife; de tuin der tuinen. Door de headset klinkt informatie die onze gids in zijn beste Engels vertelt over de bloemen die te zien zijn. Hoe ze de tuinen onderhouden en waarom er voor deze opbouw van de tuinen is gekozen. Het is prettig dat je als toerist niet op de lip van de gids staat om alle informatie tot je te kunnen nemen. Door het technische apparaat dat aan het begin van de rondleiding is uitgedeeld kan je binnen een straal van 10 meter alles verstaan wat de gids aan het vertellen is. Ideaal!

20141120_123839

Na de tuinen bezichtigd te hebben, namen we een kijkje in de eeuwen oude gebouwen die het grote terrein kent. Groot kan je het Alhambra namelijk gerust noemen, want na drie uur stapvoets te hebben gelopen met de gids hebben we nog geen eens alles gezien.

De tegels, details, bloemen, geuren, vlinders en het water geven het Alhambra iets magisch. En dat moet ik de organisatie dan ook nageven. Het is misschien niet heel fijn om een paar keer je entreebewijs te moeten laten zien en balen dat je niet alles mag fotograferen wat er te zien is. Maar door onder andere deze regels te hanteren lukt het de organisatie wel om het Alhambra in eren te houden. Granada weet met zijn liefde en respect voor zijn geschiedenis één van meest bijzonderste trekpleister van Europa op de kaart te zetten. Daarbij levert het de trekpleister Granada banen, toeristen en dus geld op. Ook niet geheel onbelangrijk. Zonder het Alhambra weet ik niet of het zo’n geliefd stadje als nu bij de toeristen was geweest.

20141120_124259

Wil je binnenkort een bezoek brengen aan het prachtige Alhambra? Reserveer dan een entreebewijs van te voren via het internet. Dat is echt een aanrader. Onze lieftallige reisorganisatoren Tessa en Ellen waren zo slim om dit ook voor ons als groep te regelen. Dat scheelt veel tijd en energie, die je anders kwijt bent aan wachttijd. Daarbij mogen er per dag maar een bepaald aantal bezoeker de Spaanse trekpleister bezoeken. Wanneer je een entreebewijs koopt ben er ook van verzekerd dat je het Alhambra op je ingeplande dag kan bezoeken. Het zo de moeite waard! Gaat dat zien!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 13 februari 2015 door .

Navigatie

%d bloggers liken dit: