Schone kunsten

Essay 7 – Parijs is een hedendaagse attractie rijker

Vorige week werd het particulier museum Fondation Louis Vuitton in Parijs geopend. Er is kritiek en bewondering, maar vooral: trots.

Ik reageer op het artikel; Blingpaleis of architectonische triomf? Door: Peter Giesen 3 november 2014, 09:58

Vanaf vorige week is Fondation Louis Vouttion open voor publiek. In het particuliere museum is vanaf heden moderne kunst te zien. Het flamboyante gebouw is door architect Frank Gehry ontworpen, in opdracht van Bernard Arnault. De man achter het luxe merk Louis Voutton Moët Hennessy. Tevens met zijn geschatte vermogen van
21 miljard de rijkste man van Frankrijk. Bewonderaars van Fondation Louis Vouttion spreken met volle lof over de nieuwste aanwinst in Parijs. Tegenstanders spreken over een blingpaleis voor de Franse miljardair. Maar wat vind ik eigenlijk van dit staaltje nieuwe architectuur?

Om eerlijk te zijn moet ik bekennen dat de opening van Fondation Louis Vouttion mij even is ontgaan. Het is dat ik opzoek ging naar een artikel om een reactie op te geven, maar anders was de nieuwste trekpleister van Parijs nog niet bij mij in beeld geweest.

Wanneer ik op het artikel st2581984uit, scrol ik het artikel vluchtig door. Het besproken onderwerp; architectuur, spreekt mij aan. Daar heb ik tot nu toe nog niet over geblogt. Naast dit nieuwe onderwerp, is het ook de foto van Frank Gehry die mijn aandacht trekt. Op de afbeelding is te zien hoe de architect op leeftijd door ergernis zijn middelvinger opsteekt. Later blijkt dat deze uiting bedoeld was voor een journalist, die tijdens een persconferentie Frank’s ontwerp voor Fondation Louis Vouttion betichte van ‘spekarchitectuur’.

Dit in tegenstelling tot de Vanity Fair. Vol lof hebben zij geschreven over Fondation Louis Vouttion. Volgens het Amerikaanse magazine lijkt het op niets wat Parijs eerder heeft gezien.[1] Ook in de Franse mainstreammedia overheerst het gevoel van trots. Met het onlangs heropende Mussée Picasso en het nieuwe hedendaagse museum is de hoofdstad van Frankrijk weer twee trekpleisters rijker. Iets wat Parijs kan gebruiken als we critici mogen geloven, want de stad van de liefde zou niet dynamisch genoeg zijn.

Eigenlijk blijkt het vooral architectuurcritici te zijn, die het gebouw van glas en een dynamische constructie niet omarmen. Zo meende Oliver Wainwright in The Guardian dat Fondation Louis Vouttion typisch het resultaat is van wanneer men veel geld tot beschikking heeft. De functionaliteit van het museum zou totaal ontbreken. Volgens hem kent het gebouw veel loze ruimte. Slechts 3.850 vierkante meter van de 11 duizend vierkante meter kan worden benut voor exposities. Vanuit dit perspectief lijkt het gebouw eerder als blingpaleis te dienen voor de rijkste man van Frankrijk en niet te functioneren als museum.

Maar wat vind ik eigenlijk van het nieuw staaltje architectuur in Parijs? Zo op het eerste gezicht maakt het Fondation Louis Vouitton veel indruk op mij. De vormen, het lijnenspel en de materialenkeuze dragen bij aan een spectaculair gebouw. Door de zogenaamde zeilen van glas, doet het mij laten denken aan; Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia.

De moderne uitstraling van Fondation Louis Vuitton sluit goed aan op de functie van het gebouw. Het publiek zal er namelijk hedendaagse kunst te zien krijgen. De uitstraling van het museum dient naar mijn idee als een amuse. De zintuigen van de bezoekers zijn al geprikkeld voordat men entree maakt in het museum. Ik snap dan ook heel goed dat er met veel lof over het werk van Frank Gehry gesproken en geschreven wordt.

Anderzijds kun je jezelf afvragen of Fondation Louis Vouitton niet een stoute jongensdroom van Bernard Arnault is geweest. Die puur is verwezenlijkt door één van werelds beste architecten een leuk geldbedrag aan te bieden. Heeft Frank Gehry niet gewoon puur zijn naam verkocht aan een ontwerp? En zo ja, is dat dan zo erg? Dat weet ik zo net nog niet. Misschien moeten we koesteren dat Europa er een nieuwe kunstinstelling bij heeft? Een plek waar toeristen, families, verliefde stelletjes en schoolkinderen kunnen leren en genieten van hedendaagse kunst. Als beeldende docent in opleiding zie ik dit graag.

Hoe je het nu went of keert. Of je jezelf aansluit bij de voor of tegenpartij. Parijs heeft er een hedendaagse attractie bij. In de toekomst zullen we Fondation Louis Vouitton terug zien in het welbekende rijtje met het Louvre, Centre Pompidou en de Eiffeltoren. De eerst volgende keer dat ik in Parijs ben, breng ik een bezoekje aan Fondation Louis Vouitton. Het gebouw weet mij al te prikkelen via het computerscherm. Moet je nagaan wat het met mij doet als ik voor het gebouw zal staan. Ongeacht dat het museum mede mogelijk is gemaakt is door een Franse miljardair en mijn entreegeld wellicht zal verdwijnt op zijn bankrekening. Ben ik gewoon blij dat mensen die dan toch teveel geld hebben, het willen investeren in kunst. Dat ze er zelf dan ook een beetje aan verdienen of zichzelf ermee op de kaart zetten neem ik dan maar voor lief.

keep-calm-and-i-love-paris-31Bronnen tekst
http://www.volkskrant.nl/buitenland/blingpaleis-of-architectonische-triomf~a3781536/

Bronnen afbeeldingen
1) http://www.volkskrant.nl/buitenland/blingpaleis-of-architectonische-triomf~a3781536/
2) http://commons.wikimedia.org/wiki/File:La_Ciudad_de_las_Artes_y_las_Ciencias_de_Valencia.jpg
3) http://www.volkskrant.nl/buitenland/blingpaleis-of-architectonische-triomf~a3781536/
4) http://www.keepcalm-o-matic.co.uk/p/keep-calm-and-i-love-paris-31/

Voetnoot
[1]
Tijdschrift Vanity Fair

Advertentie

Eén reactie op “Essay 7 – Parijs is een hedendaagse attractie rijker

  1. elseblauw
    11 november 2014

    Kritiek Week 8

    Auteur: Ilse Scholte
    Kritiek: Else Blauw
    Essay: Parijs is een hedendaagse attractie rijker

    Ilse, ik heb jou essay denk ik 3x moeten lezen voordat ik precies doorhad waar jij op doelde. Ik merkt heel goed dat jij hebt gezocht naar een onderwerp om over te schrijven. Het onderwerp wat jij zocht was waarschijnlijk kunst en cultuur en daarbij heb je je eigen interesse een beetje weggelaten, want dat komt totaal niet terug in jou visie op het stuk wat je hebt geschreven. Wat je goed hebt gedaan is jou gevoel en intentie op het stuk te beschrijven na de inleiding, zoals: Wanneer ik op het artikel st2581984 uit, scrol ik het artikel vluchtig door. Het besproken onderwerp; architectuur, spreekt mij aan. Daar heb ik tot nu toe nog niet over geblogt. Naast dit nieuwe onderwerp, is het ook de foto van Frank Gehry die mijn aandacht trekt. Door dit te beschrijven laat je snel weten dat je de foto en daarmee gelijk de inhoud van de tekst hebt onderzocht en onbewust hebt besloten hier een essay over te schrijven. Grappig is dat je zegt dat je zonder de zoektocht ook nooit had geweten dat Parijs er een nieuw stukje architectuur bij had gekregen, ik moet bekennen, voor mij is dit ook nieuw, waarom is dit niet in het nieuws geweest, of lees ik ook geen goede informatie? Wat je goed doet is de opbouw van je essay koppelen aan je eigen visie en bevindingen over het onderwerp, zoals de functie en de vragen die er bij jou opkomen. Wat jammer is, is dat het stuk niet echt eigen is, ik vind er geen Ilse of eigen ik in is te vinden, enkel een kleine conclusie, maar dat Parijs er een hedendaagse attractie bij heeft dat wist ik al en jij ook. Ik ben ook niet heel veel wijzer geworden van wat het museum nou echt is, naast de hedendaagse kunst die er waarschijnlijk in te zien is. De volgende keer zou je je kunnen verdiepen in een kleiner onderwerp of je onderwerp kunnen inkaderen met hetzelfde gelezen thema waarin je dus 1 vraag kan stellen en deze dus via jou eigen visie en of betoog kan beantwoorden. Ik heb daarin tegen wel bewondering voor je schrijfstijl en je onderzoekende houding met betrekking tot dit onderwerp. Probeer de volgende keer misschien wat minder te denken aan hoe formeel een essay hoort te zijn maar probeer er wat meer Ilse in vrij te geven, dat leest makkelijker voor de lezer en maakt het schrijven voor jou ook wat leuker denk ik? Ik ben wel nieuwsgierig geworden en heb het gelijk opgezocht. Kijk ook even naar je bronvermelding, gebruik bij de vermelding van je websites ook de APA methode, je hebt nu alleen de link gekopieerd.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 6 november 2014 door .
%d bloggers liken dit: