Het boek ‘ Zo werken wij’ laat je een kijkje nemen in de dagelijkse keuzes en levensstijl van tien verschillende Nederlandse kunstenaars. Voor een langere tijd volgt de voormalige kunstcriticus Sacha Bronwasser ze alle tien op de voet. Tijdens haar aanwezigheid stelt ze de persoon in kwestie raken vragen, knoopt gesprekken aan of observeert enkel de handelingen van de desbetreffende kunstenaar. Ze is hierdoor ooggetuigen van de dagelijkse tegenslagen, maar ook zeker van de geluksmomentjes die de kunstenaars ondervinden tijdens het maken van hun levenswerk. In het boek komt duidelijk naar voren dat Bronwasser van heel dichtbij heeft mogen proeven hoe gewaardeerde kunstenaars te werk gaan en hoe zij een creatief proces in gang zetten.
Voor mij persoonlijk is ‘Zo werken wij’ een toegankelijk boek om te lezen. Aan elke kunstenaar wordt een hoofdstuk gewijd, waardoor er geen verhaallijnen door elkaar heen lopen. Hierdoor kan je het boek gemakkelijk wegleggen als je even geen zin meer hebt om het te lezen en je bijvoorbeeld richten op een of twee hoofstukken per dag.
De schrijfstijl van het boek is verfrissend. Niet te veel poespas. De verhalen lezen heel fijn en vlot. Door de manier waarop de gesprekken tussen Bronwasser en de kunstenaar op papier zijn gezet, zag ik helemaal voor mij waar de conversaties hebben plaatsgevonden.
De informatie over de werkwijzen van de kunstenaars die tijdens de gesprekken naar voren komen, waren voor mij verrassend. Ik verbaasde mij erover, dat een kunstenaar zo openhartig zou spreken over zijn werkwijze. Zo legt Tjebbe Beekman letterlijk aan Bronwasser uit welke stappen hij onderneemt om tot het juiste eindresultaat te komen. Super interessant, maar in zijn geval zou ik bang zijn dat door deze prijsgeving, elke amateur in zijn voetsporen probeert te treden. Ik vind dat de kunstenaars die aan bod komen in het boek dan ook lef kennen. Door dit boek weet je beter wie ze zijn, hoe ze denken en maar vooral hoe ze dus werken. Dat moet je maar willen delen met het publiek.
Een fijne toevoeging aan dit boek zijn de illustraties. Elke kunstenaar is mooi op de foto gezet. De sfeer in de portretfoto’s sluiten goed aan op de persoonlijkheden van de creatieve personen, waar je vervolgens in de tekst over leest. Tevens zijn de foto’s gebruikt op de cover van het boek ‘ Zo werken wij’. Dit is erg aantrekkelijk en geeft precies de inhoud van het boek weer. De tien kunstenaars geven zich een stukje bloot.
Het boek ‘Zo werken wij’ heeft mij geleerd dat het niet erg is om een creatieve gedachte, je handschrift of werkwijzen te delen met een groter publiek. Zelf merk ik dat ik dit soms liever niet doe, omdat ik dan bang ben voor bijvoorbeeld concurrentie, plagiaat of kritiek. Maar eigenlijk is dit een angst. Door juist je handschrift of werkwijze openbaar te maken, laat je zien dat je in jezelf gelooft als kunstenaar. Je laat zien dat je achter je skills en ideeën staat. Dat heeft dit boek mij laten inzien. Mijn kijk op kunst is trouwens niet veranderd. Ook al worden sommige technieken zo omschreven of dat iedereen ze zou kunnen uitvoeren. Je moet er maar opkomen en de juiste materialenkennis hebben. Je moet maar je ideeën kunnen omzetten tot beeldend kunst. Je moet het maar durven.